Балкански Сърца

“БАЛКАНСКИ СЪРЦА”

Танцова драма по музика на Горан Брегович, Теодосий Спасов, Ибрям Папазов, Микис Теодоракис и Стоян Янкулов

Хореография и режисура ГРИША РОГЛЕВ
Либрето ТАНЯ СИМЕОНОВА

Действащи лица

Роза
Костас
Али
Цигански бос
Изпращач, догонващ влака
Началник гара, шафнер

За творбата

„Балкански сърца” е съвременен балетен спектакъл, проникнат от идеята на покаже пътя на хората от България и Балканите към Европа; техните достойнства и – показани с добронамерена усмивка – типични балкански черти.
Той е символичен разказ за цената на емиграцията; за истинската стойност на човека там, където са родината, близките и приятелите му.
„Балкански сърца” е решен под формата на пътуване с влак към условно отдалечения на 3000 километра Запад на пъстра балканска група – българи, турци, гърци…
Главни герои в него са българката Роза, гъркът Костас и турчинът Али, които с разказите и сънищата си ни правят съпричастни за красотата, гордостта и добродетелите на хора, живеещи на Балканите.
Докато влакът към бленувания Запад пътува, той все повече заприличва на балканска държава и в него се случват обичайни за Балканите събития: обилно се леят узо и смехове; има веселба, препирни, любовни закачки. Има безгрижна и атрактивна група цигани, мутри и продавачки на платена любов. Има ги дори и уникалните за Балканите буркани с консерви.
Но вече там, в края на мечтаното пътуване, пада маската на привидното безгрижие.
Везните на равносметката Изток – Запад натежават към избраната от сърцето посока.
Остава само някой да дръпне внезапната спирачка.
Там някъде, по пътя обратно, Изпращачът със забравения куфар ще настигне пътниците. Ще ги последва до перона. Ще се вгледа в застиналите им пози и лица.
И едва когато се разсипе скъпоценния му товар, ще разбере…