Българи от Старо Време

“БЪЛГАРИ ОТ СТАРО ВРЕМЕ”

Мюзикъл от Асен Карастоянов
Либрето Коста Райнов
По едноименната повест на Любен Каравелов и оперетата „Българи от старо време”

Диригент – постановчик ВЛАДИМИР БОШНАКОВ
Постановъчна версия МАРИО НИКОЛОВ
Диригент на хора МАРИЕЛА БОНЧЕВА – ЧОЛАКОВА
Хореография НЕДКО ГЕОРГИЕВ
Концертмайстор ВАНЯ ЗЛАТЕВА

Действащи лица

Дядо Либен, копривщенски чорбаджия
Дела, негова жена
Павлин, техен син
Хаджи Генчо, килиен учител
Цона, негова жена
Лиляна, тяхна дъщеря
Янка, ратайкиня
Иван, ратай у дядо Либен
Ерчо, Славеят
Герчо, Хекиминът
Циганка – врачка
Баба Тодора
Клюкарки
Кумът и кумата

Съдържание

Копривщица, 1854 г. Хаджи Генчо иска да омъжи хубавата си дъщеря Лиляна за дядо Либеновия син Павлин. Дядо Либен също желае Лила за снаха. Младите се харесват и обичат. Дядо Либен идва у хаджи Генчо за да се сватосват. Разгорещени в глупав спор, старците се скарват и развалят приятелството си, а с това и мечтите на младите.
Прибрал се в къщи, дядо Либен не ще и да чуе уговарянето на жена си за сдобряване с хаджи Генчо, но тя с хитрост го убеждава. Изпращат Иван (ратай на дядо Либен) да повика хаджи Генчо.
Под натиска на баба Либеница и под влияние на една циганка – врачка, привлечена като съучастник от Иван, старците забравят сръднята си и дават съгласие за годеж на Лила и Павлин.
Годеж. Дворът на хаджи Генчо. Цялото село се е събрало за годеж. Радостта на всички е голяма. Веселят се, пеят и танцуват. Останал за малко встрани от шума, дядо Либен се заслушва в думите на селските клюкарки. Ядосан от чутото, под влияние на суеверието горещата му кръв кипва и той разваля годежа със скандал.
Xаджи Генчо изпраща дъщеря си в манастир. Дядо Либен и Павлин са сговорили приятели да откраднат Лила от манастира. Междувременно Лила с помощта на Иван и Янка (слугиня на хаджи Генчо и любима на Иван) успява да избяга от манастира. Xаджи Генчо и Хаджийката също са дошли на празника на манастира да видят дъщеря си. След кратък сблъсък между старите и след последвалата суматоха, те се сдобряват и дават съгласие за сватба. Благославят и Иван и Янка.
Всички хора от процесията за празника на Св. Атанас Летни се включват в благословията и се радват заедно с щастливите младоженци.