Набуко

“НАБУКО”

Опера в четири действия от Джузепе Верди
Либрето Темистокле Солера
По библейската история и пиесата на Анисе – Буржоа и Франсис Корну

Диригент – постановчик КРАСИМИРА КОСТОВА
Режисьор – постановчик ПАВЕЛ ГЕРДЖИКОВ
Диригент на хора МАРИЕЛА БОНЧЕВА – ЧОЛАКОВА
Художник ЧАВДАР ЧОМАКОВ
Концертмайстор ЙОРДАН КОВАЧЕВ
Действащи лица:
Набуко Навуходоносор, цар на Вавилон
Абигайл,незаконородена дъщеря на Набуко
Измаел, племенник на царя на Йерусалим
Захария, първосвещеник на евреите
Фенена, дъщеря на Набуко
Великжрец
Абдало, началник на стражата
Ана, сестра на Захария
Действието се развива в Йерусалим и Вавилонпрез 586 г. пр. н. е.

История на създаването
След неуспеха на втората си опера – „Крал за един ден” (1840), Верди е доста разколебан и дълго време не пише музика. Една случайна среща с Бартоломео Мерели, импресарио на прочутата миланска „Скала” дава импулс на младия композитор да създаде третата си опера – „Набуко” или „Навуходоносор”. Либретото на Темистокле Солера е изградено върху библейски сюжет.
Въпреки някои свои недостатъци „Набуко” донася на Верди признателност и популярност, разсейвайки всички съмнения около неговия талант. Сам композиторът твърди: „С „Набуко” започна моята артистична кариера. „Набуко” донася и много нови моменти в развитието на италианската опера: непознати дотогава драматизъм и динамика; яснота и правдивост на драматическия замисъл; искреност и простота.
Дебютът на операта е в Миланския театър „Ла Скала” на 9 март 1842 г. Огромният му успех бележи началото на едно дълго турне из много италиански и европейски театри. Според критиците “Набуко” е тясно свързана със страстната личност на Верди, а успехът на операта до голяма степен се дължи награндиозната разтърсваща мощ на “Va’ Pensiero”, една от най-популярните в света мелодии, възпяваща носталгията на робите по родина и свобода. Италианците през 19-ти век, все още неоформени като нация и под доминацията на Австрия и Испания, приемат тази мелодия като своя национална песен, песен на хора, копнеещи да видят своята земя свободна от врагове и отново обединена.
Съдържание

Първо действие: Йерусалим
Сцена 1 – В храма на Йерусалим
В храма на Соломон се стичат изплашени хора. Вавилонската войска начело с Набуко напредва бързо и всеки момент ще превземе изцяло Ерусалим. Всички безпомощно са обърнали поглед към бога Йехова и само на него се уповават за спасение. Сред общия смут и напрегнато очакване на нападението един единствен човек търси изход -първосвещеникът Захария. Той е довел в храма със себе си Фенена, малката дъщеря на Набуко, като неочакван, но скъп залог в този тежък за юдеите момент. Дъщерята на вавилонския цар е избягала от лагера на баща си. Като се предава на евреите, тя иска да предизвести своя любим Измаел за грозящата го смърт. Двамата млади се обичат отдавна, още когато Измаел – племенникът на юдейския цар, е бил пратеник във Вавилон. Захария разчита именно на тяхната любов и най-вече на факта, че не друг, а дъщерята на Набуко е заложница. Така може би ще съумее да постигне примирие между двата народа. Първосвещеникът се стреми да вдъхне и мъжество на съотечествениците си, като ги повежда към града да посрещнат врага с бой, а на Измаел поверява Фенена, за да я пази. Сега е моментът Измаел и любимата му да се измъкнат от храма и да избягат, но Абигайл,по-голямата сестра на Фенена, е вече пред тях с двойна победа – освен че превзема храма, тя е разкрила и любовта им. Само едно може да я умилостиви -Измаел да се отрече от любимата си. В противен случай и той, и Фенена ще загинат. В храма нахлува народ, гонен от завоевателите. Вавилонските войски и Набуко са осквернили светилището. В знак на възмездие Захария вдига нож, за да убие Фенена. Измаел обаче му попречва. Съотечествениците му го проклинат и го обявяват за изменник. Набуко решава да разруши храма, а евреите да отведе в робство.

Второ действие: Неверникът
Сцена 1 – Двореца на Вавилон
Яростта на Абигайл се разпалва още повече. Случайно тя е узнала страшната истина, че е дъщеря на Набуко, но от негова робиня. Фактът, че се оказва двойно ограбена – без право да наследи трона и без обичта на Измаел – правижаждата й за мъст е наутолима. Абигайл иска да заграби короната от Фенена, поставена временно на трона поради отсъствието на Набуко. В този удобен час при нея пристига Великият жрец. Той моли Абигайл да завземе трона и да предотврати освобождаването на евреите от робство. Първите стъпки вече са направени – всички жреци разпространяват клеветата, че Набуко е убит. Абигайл приема предложението силом да се възкачи на вавилонския трон.

Сцена 2 – Зала във Вавилонския дворец
Левитите и Захария тайно се събират на молитва и на съвет. По-късно Измаел моли левитите за милост, но никой не го чува. За тях думите му са предателски. Обаче Анна, дъщерята на Захария, им разказва, че Измаел е спасил от смърт еврейка – Фенена е приела тяхната вяра. Вестите се сипят една след друга. Абдало съобщава на Фенена, че Набуко е убит, а жреците издигат на престола Абигайл, която осъжда своята сестра и всички евреи на смърт. Фенена събира сили в себе си и взема решение да брани короната с помощта на евреите. Набуко се завръща отново победител. Той заплашва със смърт изменниците жреци и Абигайл, а себе си назовава „бог на земята”, но внезапно губи разума си.

Трето действие: Предсказанието
Сцена 1 – Висящите градини на Вавилон
Абигайл е завзела властта. Великият жрец настоява пред нея незабавно да подпише смъртната присъда на евреите и Фенена, за да избегне евентуален бунт. Властолюбката ловко подвежда Набуко и той лично подписва смъртните присъди. Едва тогава смътно проблясва в помраченото му съзнание мисълта, че заедно с евреите ще загине и Фенена. Късно. Нито молбите за милост, нито протестите му достигат до Абигайл.

Сцена 2 – Бреговете на река Ефрат
Отвлечените в робство евреи мислено се пренасят в родината. С тях е и Захария. Отвращение, ярост и стремеж за разплата се крият в неговите пророчески думи: „Няма да е късно, когато царството на поробителя ще се сгромоляса -иде свободата!”

Четвърто действие: Разрушеният идол
Сцена 1 – Двореца във Вавилон
Кошмарни сънища не дават покой на Набуко. Той моли бога Йехова да му помогне. Мислите му постепенно се проясняват. Ужас го гнети – ще убият Фенена. Трябва да я спаси, но как? Абдало и част от войниците идват навреме при него. С тях Набуко се впуска да догони жреците и поведените на смърт.

Сцена 2 – Висящите градини на Вавилон
Мигове делят от смъртта Захария, Фенена и останалите евреи. Внезапната поява на Набуко и войниците му ги спасяват. Набуко заповядва да сринат вавилонския идол и освобождава пленниците. Появява се Абигайл. Изпила отрова и в разкаяние и искаща прошка от всички, тя умира.
В обща молитва към бога Йехова, евреи и вавилонци се обединяват.