Лешникотрошачката

“ЛЕШНИКОТРОШАЧКАТА”

Балет – феерия в две действия по музика на П. И. Чайковски
Либрето Всеволожски – Петипа
По приказката на Ернст Теодор Амадеус Хофман „Лешникотрошачката и Кралят на мишките”
Редакцияпроф. Хикмет Мехмедов

Хореография и режисура проф. ХИКМЕТ МЕХМЕДОВ
Сценография и костюми РАДОСТИН ЧОМАКОВ

Действащи лица

Маша
Лешникотрошачката
Дроселмайер, майстор на играчки
Черната кралица –
Родители на Маша
Приятелки на Маша
Испански танц
Източен танц
Китайски танц
Снежинки
Розов валс
Розов валс (ансамбъл)

Съдържание

Зимна картина. Децата играят и правят снежен човек. А в дома на Маша довършват празничната коледна украса и посрещат първите гости. Елхата блясва в пълната си красота и децата се втурват вътре удивени, щастливи от подаръците, подредени под нея.
Маша и Федя танцуват около елхата и си играят с куклите. Всички гости се възхищават от красивата елха и се понасят в танц около нея.
Маша търси сред гостите Дроселмайер, който винаги майстори интересни и изненадващи подаръци. Децата показват на гостите танците на любимите си кукли Гретхен и Негърчето.
Пристига Дроселмайер заедно с помощниците си, които внасят специално изработените за коледната нощ кукли и играчки. Облечен във вълшебната си перелина, Дроселмайер завърта калейдоскопа за танци на далечни и екзотични народи.
Следва най-голямата изненада за всички – новото изобретение на Дроселмайер – строен войник, с който се чупят орехи и бадеми – Лешникотрошачката. Играчката изключително се харесва на децата, но, затрупана от прекалено много „задачи” от Фриц, накрая тя се счупва.
Натъжената Маша, за която Лешникотрошачката вече е станала любима играчка, моли Дроселмайер да я поправи.
До края на празничната нощ всички танцуват и се забавляват. Сетне салонът в дома на Маша опустява. Само Маша не спира да танцува с младия си кавалер – Лешникотрошачката, докато накрая заспива уморена и щастлива в едно кресло.
Присънват й се тъмни сили, които искат да откраднат куклата й. Насън Маша започва битка с тях и ето че на помощ й се притича не друг, а сам Лешникотрошачката. Но Черната кралица притежава страшна мощ – побеждава Маша и играчките и пленява Лешникотрошачката.
Маша горко моли добрия вълшебник Дроселмайер за помощ и двамата се пренасят в царството на тъмните сили. Тук всичко в сковано в лед, но с вълшебната си пръчица Дроселмайер успява да прогони черната магия.
Лешникотрошачката се превръща в красив принц.
Маша и принцът се влюбват един в друг. Луната – лодка ги отвежда в прекрасното царство на цветята.
Там всички са щастливи и ликуващи. Нощта обаче неусетно си отива. Маша се събужда, за да се върне в реалността и да прегърне своята най-любима кукла –ЛЕШНИКОТРОШАЧКАТА.